hirdetes

Gyerekkorunk szerelme - A Budapesti Vidám park

Sz.F.
Gyerekkorunk szerelme - A Budapesti Vidám park

Az 1990 utáni időszak

Kép forrása: Wikimédia/Livvyfan

A rendszerváltozás éveinek bizonytalansága, a megváltozott szórakozási szokások miatt (teljesen szabad utazás, kábeltévé, házi videó, stb.) a látogatottság esni kezdett. Az árak rohamtempóban vágtattak felfelé. A Hullámvasút ára 2 forintról 500-ra nőtt alig tíz év alatt. Törvényi változás és hatósági rendelkezés miatt bezárt a park összes céllövöldéje. 1991-ben leégett a rövid ideje létesült Western falu. 1994. január elsején egyszemélyes részvénytársasággá alakult a Vidám Park. Ezzel újabb lehetőségek nyíltak, hiszen a részvénytársaság mobilabb forma, mint a vállalat.

Új, vonzó berendezések kerültek a Parkba, mint pl. az Óriáscsúszda, Isar Jump vadvízi csónak, Kalózhajó, Break Dance, vagy a kisebbek számára a Kukomotiv. E középtávú koncepció alapján megindultak a felújítások, fejlesztések. 1999 az Ikarusz működésének kezdete, aminek óriási emelkedése, a kabinok forgása semmivel össze nem hasonlítható élmény volt. 2000 tavaszán érkezett a lebontott Ciklon helyére a Looping Star, az ország első átforduló hullámvasútja. Húsz kamion szállította ezt a berendezést a Vidám Parkba.

hirdetes

A fémvázas, átforduló hullámvasút időnként 75 kilométeres sebességgel száguldott, 24,5 méteres volt a legnagyobb hurok a pályáján, benne egy pillanatig fejjel lefelé utaztak a látogatók. A vasutat néhány évvel később azonban lebontották. 2004-ben adták át a Gólkirály és a Fényvadász játékokat. A Gólkirály interaktív góllövő játék volt. A magas pontszámot elérő játékosok a világháló segítségével mérhették össze teljesítményüket a világ bármely táján kapura lövő játékosok eredményeivel. A Fényvadász dodzsem a régi Kis Troli dodzsem újragondolása volt, sötétített arénában lehetett száguldozni a pontot érő zöld fénykörökre vadászva.

hirdetes

Az új fejlesztések komoly kritikákat is kaptak, miszerint a legtöbbje túlzottan gyomorpróbáló, egy része (pl. Break Dance) az üvöltő zenével és kikiáltóval inkább emlékeztet egy utazó vidámpark vásári attrakciójára, mint komoly vidámparkra. A Budapesti Vidámpark 2005-ben rangos nemzetközi szakmai elismerésben, a Golden Pony-díjban részesült, amellyel elismerték a Park fő célkitűzéseit: a hagyományőrzés, megújulás és modernizálás ötvözését.

Nemcsak a játékokra fordított nagyobb figyelmet a Park, hanem a környezet barátságosabbá tételére is: az utak díszburkolatot kaptak, fákat telepítettek, virágokat ültettek, az egész parkot átszínezték, és korszerűsítették a mosdókat. A park próbálkozott az időnkénti részleges éjszakai nyitvatartással is. Bevezették a karszalagos beléptetőrendszert, mellé az ingyenes játékhasználatot (néhány kivétellel), kedvezményeket vezettek be. Mindez azonban már nem segített a parkon. A megváltozott igények és szórakozási lehetőségek, a park kis területe, a komoly, nagy mutatványok hiánya, a helyenkénti lepusztult környezet, a park egészét átjáró retro hangulat és a túl magas belépődíj miatt a látogatottság nem javult.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Eladó lakás Balatonon

Eladó lakás Balatonon? Ha nyaraló, vagy bármilyen ingatlan megvásárlása, az abba való... Tovább

Sió

Sió: A nagy magyarországi folyók egyike. A Sió vagy Sió csatorna jelentős folyó a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Magyarság
X
Kövess minket facebookon!