hirdetes

Ezek a legkedvesebb nyári játékaink: múltidéző gyerekkori nosztalgia

Kontig-Jakab Gyöngyi

A minap a szekrények szelektálása, takarítása közben a kezembe került egy régi Pilóta Kekszes doboz, és már ez a felfedezés is mosolyt csalt az arcomra, de amikor a tartalmát megláttam, és feltárultak előttem a gyerekkoromból származó nosztalgikus fotók, azonnal felidéztem a régi, nagyszülőknél töltött gyerekkori nyaraink hangulatát, és egy pillanat alatt visszarepítettek az egyszervolt szünidőbe. Hogyan teltek a régi nyaraink, miket játszottunk annak idején? Nosztalgiázzatok ti is egy kicsit velem, remélem többeteknek is sikerül egy kis mosolyt csalni a szívébe ezekkel az emlékekkel!

Legkedvesebb régi nyári játékaink

Mit csináltunk gyermekként tv, okos kütyük nélkül? Élményeket szereztünk!

Milyen jó nyarak is voltak azok! Mennyi vidámság, és nevetés, közös játékok, a családdal, barátokkal együtt töltött idő jellemezte! Hiszen a nyár a felhőtlen boldogság, vidámság, mókázás, kacagás ideje, nem igaz? Emlékszem, hogy egész nyáron nem is láttuk a televíziót, ébredéstől lefekvésig a szabadban játszottunk, nyári táborokban, vagy vízparton töltöttünk kellemes időt, órákig rohangáltunk a mezőn, kergettük az állatokat és azon versenyeztünk, hogy ki tudja megfogni a békát. Egész nap a faluban bicikliztünk, a patakban fürödtünk, a nap végér tetőtől talpig sárosak voltunk, de ez valahogy sosem zavart, ezzel járt a nyár…

Színes tv nélkül színesebbek voltak a nyarak annak idején!

A fényképek láttán valahol azonnal visszavágytam egy kicsit abba a gondtalan, szép gyermekkorba, és szerintem nem tévedek, ha azt mondom, hogy az ilyen nosztalgikus fotók láttán sokakban felmerül ugyanez a gondolat. Emlékeim szerint sokkal színesebb volt a gyerekek nyara a 70-es, 80-as években a maihoz képest, tele volt közös kinti programokkal, olyan játékokkal, amelyeket együtt játszottak. Én még emlékszem rá, hogy milyen kreatívak voltunk, ha játékokról volt szó. Ha éppen nem volt labdánk a közelben, egy nagyobb kővel, vagy egy összenyomott palackkal is gond nélkül tudtunk focizni. 

hirdetes

hirdetes

A mai gyerekeknek is szükségük lenne a régi idők játékaira!

Sajnos úgy tűnik, hogy a mai rohanó világunkban kezdenek eltűnni ezek az értékek, a szabadban töltött idő leredukálódik, az együtt töltött idő minimalizálódik, hiszen a mai gyermekek inkább szeretnek videójátékkal játszani, vagy az okostelefonok világában elmerülni, TV előtt ülni, mintsem a barátokkal közös programot szervezni, vagy focizni, netán kirándulni, mint régen. Az pedig, hogy idejük legnagyobb részében el vannak zárva a külvilágtól, egyáltalán nem szolgálja sem testi, sem lelki, sem szellemi fejlődésüket. Az igazi értékek ugyanis nem a számítógép előtt, vagy az okostelefonok, TV-k képernyőjén találhatók, hanem kint, a szabadban. A virtuális világban nem lehet megélni a közös mókázás boldogságát. Természetesen vannak még olyan szülők ma is, akik a régi értékeket igyekeznek megőrizni, és átadni gyermekeiknek, unokáiknak, és bízom abban, hogy számuk még növekedni fog, és továbbviszik, átveszik egymás jó példáját a valódi értékek megőrzésében.

De hogyan is múlatták az időt, milyen játékokkal szerettek játszani az egykori gyerekek? Idézzük fel a kellemes múltbéli pillanatainkat, iskolás éveink gondtalan, és háborítatlan szünidőit, hiszen a nosztalgia egyfajta lelki menedékként is szolgál a jelen mindennapi nehézségeivel szemben. Lássuk, hogyan telt egy nyári szünet a 70-es, 80-as években. Lapozz és már repítelek is a múltba!

Forrás: Kép: Fortepan: Lencse Zoltán

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Balaton szelet

Balaton szelet: az egyik legklasszikusabb magyar édesség. Sokak által kedvelt, már a 80-as... Tovább

Az egri bikavér

Egri bikavér: Az egri bikavér az Egri borvidéken termelt többféle kékszőlőfajta borából... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Hírek Kirándulás Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!