notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A magyar falusi ember kedvelt téli csemegéje

A magyar falusi ember kedvelt téli csemegéje

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az egyik legfinomabb téli csemege, amit pillanatok alatt el lehet készíteni, mindössze két nap érési időre van szükség hozzá. Abban pedig teljese mértékben biztos vagyok, hogy az egész család imádni fogja! 

A magyar falusi ember kedvelt téli csemegéje

Amire szükséged lesz ehhez a finomsághoz: szalonna (császárszalonna, erdélyi szalonna, kolozsvári szalonna, amelyik szimpatikusabb), két liter víz, 15-16 evőkanál só, 14-15 cikk fokhagyma, 10-11 babérlevél, 12-13 szem fekete bors, további fűszerek ízlés szerint, én nem tettem hozzá mást, így is isteni lett az íze! 

 

Az elkészítés menete

Először is vegyünk elő egy edényt, majd töltsük bele a vizet, és tegyük fel forralni. Közben adjuk hozzá a sót, és kavargassuk egy kicsit, egészen addig, amíg fel nem oldódik teljesen. Ha a sós víz már felforrt, vegyük le a tűzről az edényt, és várjunk addig, amíg vissza nem hűl 30-40 Celsius fokosra a lé. Közben elővehetjük a fokhagymákat, pucoljuk, tisztítsuk meg mindet alaposan, majd a babérleveleket tépkedjük apró darabokra. Jöhet a szalonna, daraboljuk fel, de ne legyen se túl apró, se túl nagyon. Érdemes olyan darabokat készítenünk, amik kényelmesen elférnek majd a befőttes üvegünkben. Ejtsünk a szalonnákon bevágásokat, majd helyezzük ezekbe a mélyedésekbe a fokhagymacikkeket. 

hirdetes

 

Ezután a fokhagymával díszített szalonnadarabokat tegyük bele egy teljesen tiszta befőttes üvegbe, mehetnek bele a babérlevelek, a borsszemek, illetve azok a fűszerek, amiket még kiválasztottál. Ha minden benne van, nincs más dolgunk, mint leönteni a meleg, sós lével. Fedjük le az üveget egy megfelelő méretű tányérral, és érleljük az elkészült finomságot legalább két napig, napfénytől védett helyen. Ha letelt a két nap, már neki is eshetünk, isteni finom lesz, majd meglátod, nem fogsz csalódni benne! 

 

Szalonna készítése, felhasználása

A szalonnát füstöléssel tartósítják. Ebben az esetben a szalonnán rajta hagyják a sertés bőrét és vastagon besózzák finomra őrölt konyhasóval, majd felfüstölik. Híres a debreceni, szegedi és a kolozsvári húsos szalonna. Régebben csak sózták a szalonnát, amit fehér szalonnának hívtak. A szalonna füstölésének szokása csak a 20. században terjedt el Magyarországon.

hirdetes

 

Készíthetnek belőle abált szalonnát is, ebben az esetben a kifőzés után őrölt fűszerpaprikával hintik meg. Az abálás forráspont alatt történő (85-95 fok), többnyire ízesített lében való hosszú ideig tartó főzési eljárás, amely eljárással elérhető, hogy a szalonna porhanyós és emészthetőbb legyen. A szalonna a disznótoros ételek elengedhetetlen alapanyaga, felhasználják a kolbász és hurka készítéséhez is.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
634 017
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 176 572
Közösség
hirdetes

Szótár

Badacsony

Badacsony: A Balton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Badacsony közülük az egyik. A... Tovább

Keszthely

Keszthely: a Balaton fővárosa. A tó nyugati csücskében található. Élénk turizmussal, fontos... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 157

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarország