A természet felett nem győzhet az ember – A sivatag legyőzte Dubai-t

hirdetes

Így veszi vissza birodalmát a sivatag Dubai-tól!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Két dolog biztos, az egyik az, hogy az ember megpróbál mindent tönkretenni, a másik pedig az, hogy a természet meg tesz mindent azért, hogy ne sikerüljön az emberek terve. Most egy újabb bizonyítékot mutatok arra, hogy nem győzhetjük le a természetet, szerencsére! 

A természet felett nem győzhet az ember – A sivatag legyőzte Dubai-t

Az Egyesült Arab Emírségek területén két jelentősebb város található, nevezetesen a főváros, Dubai, illetve a Formula-1-es futamnak is otthont adó Abu-Dzabi. Az élet ebben az országban hihetetlenül magas színvonalú, hála a hatalmas kőolajtartalékoknak, a GDP 33 százaléka közvetlenül a kőolajtermeléshez kapcsolódik, a kőolaj pedig még legalább száz évre elegendő a becslések szerint. Az országot off-shore területként tartják számon, Abu-Dzabi és Dubai pénzügyi központ. A GNP becsült értéke 51 milliárd USD, az 1 főre jutó GDP becsült értéke 21 100 USD körül van. A kivitel 45%-át kizárólag a kőolajtermékek teszik ki, ezek nagy részét Japánnak, Szingapúrnak adja el. Gépipari termékeket és élelmiszereket importál, főleg az USA-ból. Az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) tagja.

hirdetes

 

Az országot egy sokszínű társadalom jellemzi. Az őslakos arab lakosság helyett a 19. században az iráni, majd az 1960-as évektől a dél-ázsiai (indiai, pakisztán, bangladesi) lakosság került túlsúlyba. A mai emirátusok-beli kultúra kialakulására leginkább az iszlám, az arab és a perzsa kultúra hatott. Egyes néptáncok, mint például az "al-habban", vagy az építészetben a szélfogó tornyok (bâdgir) perzsa eredetű. A mecsetek minaretjéből naponta ötször hívják imára a hívőket. A muzulmánok számára a péntek szent nap.

hirdetes

 

A valamikori kalózkodás helyébe ma teveversenyek, a solymászat és a birkózás izgalmai léptek, és népszerű sporttá vált a korcsolyázás a műjégpályákon. A teveversenyeket általában a sivatagi reggel hűvös óráiban tartják, részben kijelölt pályákon vagy rögtönzött találkozóhelyeken a sivatagban. A közönség terepjárókon követi az állatokat, míg a győztesek elő nem bukkannak a homok- és porfelhőből. A sólymokat vadászatra idomítják, bár a túzok, a fő zsákmány egyre ritkább. Az utóbbi években pedig a természetet is meg szerették volna formálni, a következő oldalon megmutatom, hogyan sikerült ez a kísérlet! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Érdekességek

Szótár

Segesvári csata

Segesvári csata: Segesvár a mai Románia területén található, de az 1800-as években... Tovább

Szent Korona

Szent Korona: A magyar Szent Korona Európa egyik legrégebben használt és mai napig épségben... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.