A természet felett nem győzhet az ember – A sivatag legyőzte Dubai-t

Így veszi vissza birodalmát a sivatag Dubai-tól!

Sz.F.
hirdetes

Két dolog biztos, az egyik az, hogy az ember megpróbál mindent tönkretenni, a másik pedig az, hogy a természet meg tesz mindent azért, hogy ne sikerüljön az emberek terve. Most egy újabb bizonyítékot mutatok arra, hogy nem győzhetjük le a természetet, szerencsére! 

A természet felett nem győzhet az ember – A sivatag legyőzte Dubai-t

Az Egyesült Arab Emírségek területén két jelentősebb város található, nevezetesen a főváros, Dubai, illetve a Formula-1-es futamnak is otthont adó Abu-Dzabi. Az élet ebben az országban hihetetlenül magas színvonalú, hála a hatalmas kőolajtartalékoknak, a GDP 33 százaléka közvetlenül a kőolajtermeléshez kapcsolódik, a kőolaj pedig még legalább száz évre elegendő a becslések szerint. Az országot off-shore területként tartják számon, Abu-Dzabi és Dubai pénzügyi központ. A GNP becsült értéke 51 milliárd USD, az 1 főre jutó GDP becsült értéke 21 100 USD körül van. A kivitel 45%-át kizárólag a kőolajtermékek teszik ki, ezek nagy részét Japánnak, Szingapúrnak adja el. Gépipari termékeket és élelmiszereket importál, főleg az USA-ból. Az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) tagja.

hirdetes

 

Az országot egy sokszínű társadalom jellemzi. Az őslakos arab lakosság helyett a 19. században az iráni, majd az 1960-as évektől a dél-ázsiai (indiai, pakisztán, bangladesi) lakosság került túlsúlyba. A mai emirátusok-beli kultúra kialakulására leginkább az iszlám, az arab és a perzsa kultúra hatott. Egyes néptáncok, mint például az "al-habban", vagy az építészetben a szélfogó tornyok (bâdgir) perzsa eredetű. A mecsetek minaretjéből naponta ötször hívják imára a hívőket. A muzulmánok számára a péntek szent nap.

 

A valamikori kalózkodás helyébe ma teveversenyek, a solymászat és a birkózás izgalmai léptek, és népszerű sporttá vált a korcsolyázás a műjégpályákon. A teveversenyeket általában a sivatagi reggel hűvös óráiban tartják, részben kijelölt pályákon vagy rögtönzött találkozóhelyeken a sivatagban. A közönség terepjárókon követi az állatokat, míg a győztesek elő nem bukkannak a homok- és porfelhőből. A sólymokat vadászatra idomítják, bár a túzok, a fő zsákmány egyre ritkább. Az utóbbi években pedig a természetet is meg szerették volna formálni, a következő oldalon megmutatom, hogyan sikerült ez a kísérlet! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Érdekességek

Szótár

Teraszos kávézó Budapesten

Ugye milyen fantasztikus lehet egy mennyei italt elkortyolni egy tó partján? De hol találna az... Tovább

Takarítás

Akár kis takarítás, akár nagy takarítás, különböző hasznos takarítási tippeket lehet... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.