notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az ember már kilencezer éve megtapasztalta a városi zsúfoltságot

hirdetes

Az ember már kilencezer éve megtapasztalta a városi zsúfoltságot

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egy nemzetközi kutatócsoport megállította, hogy az ember már kilencezer évvel ezelőtt megtapasztalta, milyen egy zsúfolt nagyvárosban élni, ami fertőző betegségeket, erőszakot és környezeti problémákat vont maga után.

Az ember már kilencezer éve megtapasztalta a városi zsúfoltságot

A kilencezer éve létezett első nagy mezőgazdasági közösségek lakói voltak az első emberek, akik megtapasztalták a modern városok problémáit, a túlzsúfoltságot, a fertőző betegségeket, az erőszakot és a környezeti problémákat – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport a mai Törökország területén elterült Catalhöyük ősi romjait tanulmányozva.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban a francia, török, amerikai, svájci, brit és kanadai bioarcheológusok bemutatták a városban talált ősi emberi maradványokon 25 éven át végzet kutatásaik eredményeit, azt, hogy milyen volt az áttérés a vadászó, gyűjtögető életmódról a mezőgazdaságra épült, nem vándorló életmódra.

hirdetes

 

 

„Catalhöyük a városi közösségek egyik első őse a világon, a neolitikus megatelepülés lakói megtapasztalták azt, hogy mi történik, ha sok embert zsúfolsz össze egy kicsiny területen hosszú időre” – idézte Clark Spencer Larsent, az Ohio Állami Egyetem professzorát az intézmény közleménye.

Catalhöyüköt, a mai Törökország déli, középső részét Kr. e. 7100 és 5950 között lakták. Az először 1958-ban feltárt terület 13 hektárnyi, a feltárt rétegek 21 méter mélyre nyúlnak és 1150 év folyamatos emberi jelenlétéről árulkodnak.

hirdetes

A település kezdetben csak néhány vályogházból állt a kutatók által korai periódusnak nevezett időszakban, a középső szakaszban, Kr. e 6700-6500-ban érte el fejlődése csúcsát, majd a késői periódusban gyorsan hanyatlott, és Kr. e 5950-ben elnéptelenedett. Mindig a mezőgazdaság volt a fő tevékenység, ezt a térségben talált emberi csontok szénizotópos vizsgálata állapította meg. Lakóinak étrendje búzára, rozsra és zabra épült, és a juh volt a fő háziasított állat étrendjükben.

Forrás: erdekesvilag.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
87 379
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 527 169
Közösség

Szótár

Magyar kutyák

Magyar kutyák: alapvetően 9 tisztán magyar kutyafajtát ismernek el világszerte: Drótszőrű... Tovább

Pákozdi csata

Pákozdi csata: Az 1848-49 es Szabadságharc egyik jelentős ütközete volt. Az egyik oldalon a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 78

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek