Bevonják az 1000 forintost - Eddig fizethetsz vele!

Bevonják az 1000 forintost - Eddig fizethetsz vele!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Mint arról már sokan értesülhettek, hamarosan bevonják az 1000 forintosokat, helyét pedig a március elejétől megjelent új bankjegy veszi át. Nézzük, meddig lehet használni a régi formációt! 

Bevonják az 1000 forintost - Eddig fizethetsz vele!

Március elsején jelentek meg az első 1000 forintos bankjegyek, amik már megújítottak voltak, a következő hónapokban egyre jobban kezdtek elterjedni a készpénzforgalomban. Az MNB célja az volt, hogy fokozatosan szoktassák hozzá az embereket az új bankjegyhez, ezért nem azonnal vonták ki a régieket, ezt nem is lehetett volna megtenni.

 

Viszont kiderült már a nyár elején, hogy október 31-ig fizethetünk a régi 1000 forintossal, ezt követően az MNB bevonja azokat, így tehát 2018. november 1-től csak és kizárólag az új bankjeggyel fizethetünk. 

 

A bevonási határidőig be nem váltott bankjegyek nem veszítik el értéküket, a határnapot követően minden bank-, és postafiókban három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig, azaz 2038. október 31-ig díjmentesen átválthatók, természetesen azonos címletű, törvényes fizetőeszközre. 

hirdetes

 

hirdetes

2014 végén kezdődött meg a bankjegyek cseréje, mellyel a címletek hamisítás elleni védelmét is erősítik. Az 1000 forintosok sem az utolsók a sorban, 2019 első negyedévében az 500 forintos címlet következik, ekkor fogják bevezetni az új bankjegysorozatot. Az új fizetőeszközök korszerűbbek, új biztonsági elemeket, hologramokat, és rejtett helyen lévő vízjelet is kapnak. 

 

Jelenleg a forgalomban lévő 1000 forintos bankjegyek 75 százalékát az újak teszik ki, ha azt nézzük, hogy a teljes bankjegycsere költsége a 4-5 milliárd forintot éri el, az arány nagyon jó. Egy szó, mint száz, a lényeg az, hogy október 31-ig fizethetünk a régi 1000 forintossal, de utána sem kell kétségbeesnünk, mivel a bankok beváltják még sok-sok évig! 

 

A magyar forint pénzjegyei a jelenleg hivatalos készpénzállomány részét képezik Magyarországon. Valamennyi forintpénzjegy a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott bankjegy. A bankjegy-alappapírt Miskolcon gyártja a Diósgyőri Papírgyár, nyomtatásukat Budapesten végzi a Pénzjegynyomda Zrt. A forint történetét végigkísérő infláció miatt a kezdeti 10 és 100 forintos bankjegyből álló sort mára egy olyan pénzjegysor váltotta fel, melynek legkisebb címlete az 500, legnagyobb címlete a 20 000 forintos. Bizonyos időközönként forgalmi emlékbankjegyeket, illetve emlékérméket is kibocsát a nemzeti bank.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
301 403
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 470 141
Közösség
hirdetes

Szótár

Kalocsai fűszerpaprika

Kalocsai fűszerpaprika: A kizárólag magyar nemesítésből származó fajták termesztése és a... Tovább

Badacsonyi kéknyelű

Badacsonyi kéknyelű: az egyik leghíresebb magyar szőlőfajta a kéknyelű. Ez egy ősi... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 191

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Magyar Magyarország