notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hullócsillag 2019-ben

Hullócsillagok százai lepik el az eget – Közeleg 2019 első meteorraja!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nem kell sokat várni az idei év első csillaghullására, ugyanis január elején érkezik a Quadrantina-meteorraj, aminek a megfigyelésére nagyon kedvező alkalom adódik 2019-ben! 

Érkezik 2019 első csillaghullása

A Magyar Csillagászati Egyesület szerint az idei esztendő egyik leglátványosabb csillaghullása lesz, szóval érdemes mindenkinek az eget kémlelni! A Quadrantina-meteorraj maximuma az előrejelzések szerint a január negyedikére virradó, 02:20 körül következik be, szerencse, hogy fent lehet maradni sokáig ezen a napon. Január hatodikán újhold lesz, így ez alkalommal kitűnő észlelési körülmények között, teljesen holdmentes, sötét égen követhetjük nyomon a meteorraj maximumát, természetesen akkor, ha azt a januári időjárás is lehetővé teszi. 

 

A meteorraj kiindulási pontja az Ökörhajcsár csillagkép északi részén van, Magyarország földrajzi szélességéről nézve egész éjszaka látható. A radiáns már éjfélkor magasan fog elhelyezkedni, és az idő előre haladtával egyre magasabbra kerül az égbolton, így helyzete egyre kedvezőbb a raj észlelése szempontjából. 

 

Üröm az örömben, hogy a Quadrantina-meteorraj maximuma csak pár óráig tart, ezért nagy szerencse is szükségeltetik a maximum elcsípéséhez. Ha viszont velünk van Fortuna, akkor óránként akár 100-120 hullócsillagot is láthatunk, de azt azért hozzáteszem, hogy pozitív és negatív meglepetés is érhet minket, ugyanis számuk 60 és 200 között is lehet. 

 

Sajnos ezt a januári csillaghullást kevesen láthatják, mivel rövid, és többnyire ilyenkor kedvezőtlen az időjárás, viszont érdemes egy próbát tennie mindenkinek. Az időpont tehát: a január negyedikére virradó éjszaka! Nézzük, mit érdemes még megtekintenünk januárban, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

 

Érkezik 2019 első csillaghullása

Nem kell sokat várnunk a teljes holdfogyatkozásra sem, ami Magyarországról a hajnali órkában lesz látható, egész pontosan január 21-én. Teljes egészében csak Nagy-Britanniából, Izlandról, Grönlandról, valamint Amerikából lehet követni, Magyarországon az esemény végéről lemaradunk, mivel a Hold az árnyék levonulása közben lenyugszik. 

 

A holdfelszínt az előrejelzések szerint 2 óra 36-kor érinti a félárnyék, de jelenléte csak 3 óra után lesz észlelhető. Az árnyék megjelenésére több mint egy órát kell várni, erre 3 óra 34-kor fog sor kerülni. A Hold bő egy óra alatt elmerül a Föld árnyékkúpjában, 4:41:17-kor tűnik el a holdkorong. A holdfogyatkozás maximuma 5:12:16-kor következik be, majd újabb fél óra múlva (5:43:16-kor) véget ér a teljes fázis. Több mint egy óra kell ahhoz, hogy az umbra teljesen elhagyja a Hold felszínét, ez 6:50:39-kor történik meg. A félárnyék halvány jelenléte még 7:20-ig sejthető, de teljesen csak 7:48:00-kor lép ki belőle a Hold – ez természetesen már tőlünk nem látható.

hirdetes

 

A totalitás tartama 1 óra 1 perc 59 másodperc. A Hold 3 óra 16 perc 45 másodpercig lesz az umbrában, a félárnyékos fogyatkozás hossza pedig 5 óra 11 perc 30 másodperc. A holdfogyatkozás idején a Hold a Rák csillagkép nyugati határa közelében tartózkodik, nemrég hagyta el a felszálló csomópontot. Nincs fényes bolygó a közelben, ellenben több csillag is 30°-on belül található: keletre a Regulus, délnyugatra a Procyon, északnyugatra a Castor és Pollux. A közelben, 7°-kal keletre a Praesepe (M44) nyílthalmaz látszik, hálás fotótémát adva.

 

A fogyatkozás nagysága 1,1953 magnitúdó, a Hold az árnyékkúp északi részét szeli át. Ekkor a Hold északi pereme 6,76’-re látszik az árnyékkúp északi szélétől – ez a holdkorong átmérőjének az ötöde. A holdkorong déli pereme 5,88’ távolságban látszik az árnyékkúp középpontjától, emiatt a déli perem sokkal sötétebbnek, vörösebbnek látszik, mint az északi, amely világos-narancsos színű lesz.

 

Természetesen sok múlik a földi légkör tisztaságán, ami nagymértékben befolyásolja a holdkorong elsötétedését, elszíneződését. A félárnyékos fogyatkozás nagysága 2,1684 magnitúdó. A penumbra átmérője 2,6104°, az umbráé 1,5268°. A Hold közel két napja volt földközelben, látszó átmérője 33,4’, ellenben a penumbra gyűrűje 32,51’-es, ezért tisztán félárnyékos fázisa nincs a mostani eseménynek. Ez a holdfogyatkozás a 73 eseményt adó 134-es Szárosz-család 27. tagja.

 

Forrás: A Magyar Csillagászati Egyesület Honlapja

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
729 446
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 272 001
Közösség
hirdetes

Szótár

Villányi borvidék

Villányi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike.  A Villányi borvidék úttörő... Tovább

Keleti Ágnes

Keleti Ágnes: Magyarországnak 3, 5-szörös olimpiai bajnoka van, Keleti Ágnes az egyik... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 111

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Európa Hírek