notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismét büszkék lehetünk - A kulturális Világörökség része lett a kékfestés!

Ismét büszkék lehetünk - A kulturális Világörökség része lett a kékfestés!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Újra büszkék lehetünk, ugyanis most már hivatalosan része a világ szellemi kulturális örökségének a kékfestés! Mostani cikkünkben bemutatjuk nektek közelebbről a kékfestést, mindent megtudhattok róla, amit csak kell! 

Ismét büszkék lehetünk - A kulturális Világörökség része lett a kékfestés!

Kép forrása: MTI

A magyar solymászat, a mohácsi busójárás és a matyó hímzés mellett negyedikként kapott helyet az UNESCO reprezentatív listáján a kékfestés, ami több évszázados múltra tekint vissza. A felvételt igazoló UNESCO-dokumentumot már meg is kapta a győri, a szombathelyi, a tiszakécskei, a bácsalmási, és a tolnai kékfestő műhely, de elismerésben részesült a pápai Kékfestő Múzeum, illetve a magyarországi kékfestés hagyományainak ápolásáért végzett tevékenységéért Domonkos Ottó is. Most pedig ismerkedjünk meg közelebbről a kékfestéssel! 

 

Mi is a kékfestés?

A kékfestés egy textíliákon alkalmazott színmintázási technológia, amely nevét onnan kapta, hogy a minta eredeti formájában jellegzetesen kék alapon fehér színben jelenik meg. A kékfestésmagát a műveletet jelenti, emellett használatos még a kékfestő kifejezés is, ami egyrészt az ún. kékfestéssel készült, azaz többnyire kék színű, fehér mintázattal díszített – többnyire vászonkötésű – pamutszövetet (kartont), másrészt pedig a foglalkozást, a mesterséget és magát a műhelyt is jelenti.

hirdetes

 

A kékfestő kelme az elmúlt századokban jelentős szerepet játszott a magyar népviseletben és a lakástextíliák körében, de ma is népszerű, napjainkban is több kisvállalkozó foglalkozik ilyen termékek előállításával.[1] A kékfestő kifejezés 1770-ből, a pápai Bengely István panaszos levelében fordul elő először, majd széles körben elterjedt. A kék-fehér színű mintázás a keleti porcelánoknak volt a jellemzője, ezért is nevezték a festők az eljárást németülPorzellandrucknak.

 

A kékfestés története

A kelmék egyszínűre színezése és a ma textilnyomásnak nevezett eljárás szerinti mintázása az ősi mesterségek közé tartozik. Indiából, Kínából és Egyiptomból számos lelet került elő, amelyek bizonyítják, hogy már több ezer évvel ezelőtt is ismert eljárásokról van szó. A textilnyomási eljárások között fontos helyet foglal el a kékfestés, ami Indiából származik. Feltételezik, hogy az ott készült árukat onnan szállították egyrészt karavánok Egyiptomon, Észak-Afrikán át, másrészt tengeri úton közvetlenül Dél-Európába.

hirdetes

 

Más feltételezések szerint Törökországból, Kis-Ázsián át került Európába a 16. században Az mindenesetre tény, hogy a 17. századi francia udvarban az indiai eredetű nyomott mintás kelmék rendkívül divatosaknak számítottak és nagyon népszerűek voltak. Innen is származik az ilyen mintázatú kelmék francia neve: indienne. Ezek importjára egy kizárólagosságot élvező külön vállalatot is alapítottak (Companie des Indes). Később a francia mesterek is megkezdték az ilyen mintázatú kelmék gyártását és az eljárást azután a Franciaországból elűzött hugenották terjesztették el Nyugat-Európában. A 17. század végén már jelentős műhelyek működtek Dél- és Nyugat-Európában, főként a kialakuló textilközpontokban, kolostorokban, nagyobb városokban.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
275 986
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 597 551
Közösség
hirdetes

Szótár

Aranycsapat

Aranycsapat: a magyar labdarúgás elsőszámú csapatának szokás nevezni az Aranycsapatot,... Tovább

Új építésű lakás Pest megye

Új építésű lakás Pest megyében Ha új építésű lakás Pest megyében az, amit... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 151

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság