notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Már csak három ember beszéli ezt a haldokló nyelvet

Már csak három ember beszéli ezt a haldokló nyelvet

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A felmérések szerint közel 7.100 beszélt nyelv létezik a világon. Ezekből 23 nyelv a föld népességének több mint fele között oszlik el, de vannak súlyosan veszélyeztetett nyelvek is, amelyeket kevesebb, mint ezren beszélnek.
 

Már csak három ember beszéli ezt a haldokló nyelvet

A legextrémebb ezek közül a badesi (angolul Badeshi) nyelv esete, amelyet az egész világon mindössze három ember beszél. A világ összes nyelvét listázó Ethnologue szerint három generáció óta nem találtak olyat, aki beszéli ezt a nyelvet – egészen mostanáig. 

 

A pakisztáni Bishigram-völgyben él három idős férfi, akik a badesi nyelv utolsó éltetői. Rahim Gul, a három férfi egyike nem tudja magáról, hogy pontosan hány éves, de legalább 70-nek becsülik. A környéken nincsenek munkalehetőségek, ezért a három férfi ideje nagy részét a közeli Swat körzetben tölti, ahol beletanultak a pastu nyelvbe, és így kommunikálnak lényegében mindenki mással.

 

Amikor a nyelv történetéről kérdezték, a következőt mesélte:

 

„Egy generációval ezelőtt mindenki badesi nyelven beszélt a faluban. De amikor nőket hoztunk a többi faluból [házasodni], akik a torwali nyelvet beszélték, a gyerekek is az anyjuk nyelvén kezdtek el beszélni, ezért a mi nyelvünk elkezdett kihalni.” A torwali a környék elsődleges nyelve, de már ezt is kezdi kiszorítani a pastu nyelv a völgyből.

hirdetes

 

„Most már a gyermekeink, és az ő gyermekeik is torwaliul beszélnek. Hát kivel beszéljünk így a saját nyelvünkön?” kérdezte Said Gul, Rahim Gul első unokatestvére, aki szintén nem tudja, hogy hány éves is pontosan. Először 40-nek mondta magát, aztán valaki 80-ra javította, amire ő azzal vágott vissza, hogy „Nem, talán 50, de nem 80! A következő oldalon még több érdekesség vár, megéri lapozni egyet! 

 

Már csak három ember beszéli ezt a haldokló nyelvet

Mivel a badesit nem volt lehetőségük használni, az évtizedek múlásával a három férfi is sokat felejtett saját nyelvéből. Az interjú során Rahim és Said is el-elfelejtett néhány szót beszéd közben, és a többiek segítségére volt szükségük, hogy eszükbe juttassák azokat. Rahimnak egy fia van, aki már öt gyermek édesapja – mindegyikük torwaliul beszél.

 

„Anyám torwaliul beszélt, ezért a szüleim egyáltalán nem beszéltek badesiül a házban. Nem volt lehetőségem megtanulni gyerekkoromban. Tudok néhány szót, de a nyelvet nem ismerem. Minden gyerekem torwaliul beszél. Már bánom, de most, hogy már 32 vagyok esélytelen, hogy megtanuljam a badesit. Elszomorít a gondolat, hogy ez a nyelv apámmal együtt fog meghalni.”

hirdetes

 

Sagar Zaman nyelvész a Forum for Language Initiative egyik partnere. A független szervezet Pakisztán veszélyeztetett nyelveinek megőrzésén és népszerűsítésén dolgozik. „Háromszor utaztam el ebbe a völgybe, de az itt lakók nem szívesen beszéltek a saját nyelvükön előttem” mesélte. „Más nyelvészek és én sikeresen összegyűjtöttünk úgy 100 szót, amelyek arra engedtek következtetni, hogy ez a nyelv az indoárja nyelvek családjába tartozik.”

 

Zaman szerint a torwali és a pastu nyelven beszélők lenézik a badesit, ezért egyfajta stigmának számít, ha valaki megszólal rajta. Végezetül íme néhány egyszerű mondat badesi nyelven:

  • Meen naao Rahim Gul thi – A nevem Rahim Gul.
  • Meen Badeshi jibe aasa – Beszélek Badesiül.
  • Theen haal khale thi? – Hogy vagy?
  • May grot khekti – Ettem.
  • Ishu kaale heem kam ikthi – Idén nem esett sokat a hó.

 

Forrás: BBC.com

 

Forrás: Kép: BBC.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
584 568
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 127 123
Közösség
hirdetes

Szótár

Székelykő

Székelykő, Torockó falu:A Torockói-hegységben található kopár sziklát Székelykőnek... Tovább

Kékfrankos

Kékfrankos: A kékfrankos a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 192

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek