16 olcsó magyaros étel krumplival, ami 1 óra alatt elkészül!

16 olcsó magyaros étel krumplival, ami 1 óra alatt elkészül!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nincs ötleted, hogy mit főzz ma? Időhiány esetén abszolút ideális receptek, gyorsan elkészíthetők, nem kerülnek sokba, ráadásul még szuper finomak is, bármelyiket ajánljuk! 

16 olcsó magyaros étel krumplival, ami 1 óra alatt elkészül!

Krumplis tészta készítése

60 dkg héjában főtt, meghámozott burgonyát áttörünk és picit megsózzuk. Összedolgozzuk kb. 20 dkg liszttel és esetleg 2 evőkanál darával, 1 tojást és 1-2 dkg zsírt is adhatunk hozzá, ez növeli a tápértékét, de íze, minősége e nélkül is kitűnő. A tésztának se túl lágynak (kifőzve szétesik, még egy kis liszt kell hozzá), se túl keménynek (morzsolódik, még krumplit igényel) nem szabad lennie. A forrásban levő vízben 2-3 nudliból vagy 1 gombócból próbát főzhetünk.

 

A tésztát sós, lobogva forró, bő vízbe főzzük ki, ne keverjük, csak óvatosan emelgessük, akkor kész, ha a víz tetejére jön. Ilyenkor leszűrjük vagy szűrőkanállal folyamatosan kiemelve, forró zsíros lábasba vagy forró zsírban pirított zsemlemorzsába szedjük és melegen tartjuk. A krumplis tésztából sodralékot (nudli), gombócokat, derelyét és burgonyás tekercset készíthetünk.

hirdetes

 

Nudli

A krumplis tésztából rudakat formálunk és ujjnyi vastag darabkákra vágva sodorjuk. Kifőzzük, leszűrjük és zsírban pirított zsemlemorzsába szedjük. Tálalhatjuk pirított, megfőtt grízzel, cukorral elkevert mákkal vagy dióval is.

 

hirdetes

Derelye burgonyás tésztából

A burgonyás tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, majd kettéosztjuk. Az egyik lapot megszórjuk cukorral és egyenlő távolságra kis lekvárhalmokat rakunk rá, a másik lappal beborítjuk. Ujjunkkal körülnyomjuk a lekvárhalmocskákat és derelyemetélővel vagy éles késsel kivágjuk a derelyéket. Kifőzzük és pirított zsemlemorzsára szedjük. Tálalásnál porcukrot adunk mellé.

 

Szilvás vagy barackos gombóc

A krumplis tésztát lisztezett gyúrótáblán kb. 4-5 mm vastag lapra nyújtjuk, ezt kb. 8×8 cm-es kockákra vágjuk. Egy-egy kockára, nagysága szerint, 1 kimagozott fél vagy egész szilvát vagy barackot teszünk, amelynek közepébe – ízlés szerint – (kb. 1 kávéskanál) fahéjas cukrot szórunk. A kockákat lisztezett kézzel összegömbölyítjük, kifőzzük és pirított zsemlemorzsára szedjük. Van, aki kevés időre sütőbe téve (vagy a lángon ügyesen rázogatva) kissé lesütve szereti. Tálalásnál még porcukrot (esetleg fahéjas vagy vaníliás porcukrot) tegyünk az asztalra. A gombócokat friss gyümölcs helyett szilva- vagy baracklekvárral is készíthetjük.

 

Forrás: Bidista.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
247 311
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 416 049
Közösség
hirdetes

Szótár

Koppány

Koppány: Koppány vezér Géza magyar fejedelem rokonának, Tar Zerindnek a fia volt. A jelenleg... Tovább

Gróf Vécsey Károly

Gróf Vécsey Károly: Gróf hernádvécsei és hajnácskői gróf Vécsey Károly honvéd... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 79

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarország Magyarság