notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tudtad, hogy van egy egyesület, ami összefogja a világ legokosabb embereit?

hirdetes

Tudtad, hogy van egy egyesület, ami összefogja a világ legokosabb embereit?

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Mensa nevű társaságot 1946. október elsején alapították. Célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket. Ma több mint százezer tagja van a világ mintegy száz országában. Magyarországi szervezete a Mensa HungarIQa.

Tudtad, hogy van egy egyesület, ami összefogja a világ legokosabb embereit?

A Mensa egy nemzetközi egyesület, melynek célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú, pontosabban a Mensa által elfogadott intelligenciateszten kiemelkedő eredményre képes embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre.

Mensa a nemzetközi világban

A társaságot 1946. október 1-én alapította Nagy-Britanniában Roland Berrill ausztrál ügyvéd és dr. Lancelot Ware angol tudós és ügyvéd. Ma több mint százezer tagja van a világ mintegy száz országában. Magyarországi szervezete a Mensa HungarIQa.

A Mensa egyetlen tagsági kritériuma az emberiség legfeljebb két százalékára jellemző eredmény elérése valamely – a Mensa felügyelő pszichológusa által elfogadott – intelligenciateszten. Ez 15-ös szórású, standard eloszlású értékelésnél 130 pont, 16-os szórásúnál 133 pont. Magyarországon korábban a 24-es szórásút használták, amelynél 148 pont a bekerülés alsó határa, jelenleg (2006 óta) 15-ös szórású értékelést használnak.

A Mensa nem kötelezi el magát egyetlen ideológia, filozófia, politika vagy vallás mellett sem, és semmilyen közös véleményt nem erőltet a tagjaira.

A Mensa igyekszik tudatosítani és népszerűsíteni az intelligenciát mint értéket, hozzájárulni ahhoz, hogy az emberi intelligenciát az emberiség javára fordítsuk. Támogatja az intelligencia természetére, jellemzőire és használatára irányuló kutatásokat, nem utolsósorban pedig ösztönző közeget biztosít a tagjainak. Mottójuk: „A legszínesebb szürkeállomány”.

hirdetes

Mensa egyesület Magyarországon

A Mensa magyar szervezete a Mensa HungarIQa egyesület. Az egyesületnek közel 4000 tagja van. Rendszeresen megjelenő folyóirata az AsztalLap. Havi rendszerességgel szervez IQ-teszt-írásokat Budapesten, és bizonyos időközönként más városokban is. A tesztet egy ember legfeljebb háromszor írhatja meg, ezek között legalább egy-egy évnek kell eltelnie. A felvételi teszt alsó korhatára 17 év.

A mensásoknak rendszeres összejöveteleik vannak néhány nagyvárosban, továbbá számos rendezvényt tartanak. A különféle (társas)játékok nagy szerepet töltenek be ezeken az eseményeken. Általában jellemző a tagságra a játékszeretet, a humorérzék, a nyitottság és a fiatalos lendület. Évente megrendezett program a Mensa-tábor, ahol több száz tag, továbbá illusztris vendégek vesznek részt. Az egyesület vezetését az elnökség látja el, amelyet a tagok kétévente választanak. Az egyesületet érintő kérdések fontos plénuma a közgyűlés. A mensások heti rendszerességgel egy budapesti étteremben találkoznak egymással, emellett a mindennapi élet internetes levelezőlistákon és közösségi oldalakon is zajlik. A tagok úgynevezett SIG-eket (Special Interest Groups), azaz szakköröke” hozhatnak létre, hogy így működjenek együtt őket érdeklő dolgokban. Ezek lehetnek kulturális-, sport- vagy egyéb rendezvények (például akár csokoládékóstolók is).

hirdetes

A magyarországi Mensa szervezet a budapesti csoporton kívül képviseli magát több városban is. Helyi csoportjai az ArrabonIQa (Győr), BorsodIQ (Miskolc), CivIQs (Debrecen), EHCS (Eger), IQva (Sopron), KecMeC (Kecskemét), KeMenSa (Komárom-Esztergom megye), PéCs (Pécs), SzeM (Szeged), SzHCs (Székesfehérvár), VHCS (Veszprém).

A Mensa HungarIQa elnöke 2016 óta Bogdán Richárd.

A Mensa HungarIQa története

A magyar Mensa megalapítását Jola Sigmond, a svéd Mensa elnöke kezdeményezte, aki Magyarországon született Zsigmond Gyula néven. Az ő öccse lett a Mensa HungarIQa alapító elnöke.

Magyar Mensa-elnökök:

  1. Zsigmond Csaba: 1993–1994
  2. Dr. Békés András: 1994–1995, 2004–2005
  3. Dr. Mogyorósi Péter: 1995–1997
  4. Balanyi Bibiána: 1997–2003, 2006–2008
  5. Dr. Szalma Tibor: 2008–2011
  6. Nagy Lantos Balázs: 2012–2015
  7. Bogdán Richárd: 2016-tól
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
125 746
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 222 386
Közösség
hirdetes

Szótár

Tihanyi levendulás

Tihanyi levendulás: A tihanyi levendulás, a Tihanyi-félszigeten elterülő, Magyarország első... Tovább

Magyar Királyi Honvédség

Magyar Királyi Honvédség: A Magyar Királyi Honvédség a 20. századi Magyar Királyság... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 1

Átlagos értékelés: 4.0

Érdekességek