notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Elhunyt a 11 éve vegetatív állapotban lévő francia férfi

Elhunyt a 11 éve vegetatív állapotban lévő francia férfi

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Elhunyt az a francia férfi, akit 11 éve mesterségesen tartottak életben. Vincent Lambert esete évek óta az eutanázia körüli vita jelképe volt. A férfi testvérei és felesége az életben tartás leállítását kérték, míg mélyen vallásos szülei a kezdetektől fogva ellenezték ezt.

Elhunyt a 11 éve vegetatív állapotban lévő francia férfi

Elhunyt csütörtökön az a 11 éve vegetatív állapotban lévő, lebénult francia férfi, akinek az életben tartására szolgáló kezelését kilenc nappal ezelőtt leállították az orvosai. Vincent Lambert esete évek óta az eutanázia körüli vita jelképe lett Franciaországban, miután a férfi szülei az igazságszolgáltatáshoz fordultak, hogy tiltakozzanak a feleségnek és az orvosoknak a kezelés leállítására vonatkozó döntése ellen.

„Vincent ma reggel 8 óra 24 perckor meghalt Reims egyetemi kórházában” – jelentette be Francois Lambert, a 2008-ban autóbalesetet szenvedett 42 éves volt ápoló unokaöccse. „Felkészültünk arra, hogy hagyjuk elmenni” – tette hozzá a férfi, akit az orvosok tájékoztattak a nagybátyja halálhíréről, amelyet Vincent Lambert szüleinek ügyvédjei is megerősítettek.

hirdetes

A 11 éve mesterségesen életben tartott férfiról orvosai megállapították, hogy visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett, és semmilyen kommunikációt nem lehetett vele kialakítani. A beteg felesége és nyolc testvére közül hat ezért hat évvel ezelőtt az életben tartás, azaz a mesterséges hidratálás leállítását kérte. A férfi mélyen vallásos, római katolikus szülei viszont a kezdetektől fogva ellenezték ezt.

A beteg kezelőorvosa, Vincent Sanchez július 2-án közölte a családdal, hogy másnap este ismét leállítják a kezelést, miután a semmítőszék június 28-án engedélyezte ezt az eljárást. A mesterséges hidratálás leállítása mellett az orvosi eljárás mély és folyamatos altatást írt elő a halál beálltáig.

hirdetes

A bejelentéssel egy hosszú és fájdalmas családi és igazságügyi dráma ért véget, amelynek minden lépését követte a francia média.

A kezelés leállítása tulajdonképpen már május 20-án eldőlt, amikor is az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította Vincent Lambert szüleinek beadványát, mellyel azt akarták elérni, hogy felfüggesszék fiuk kezelésének leállítását. A bíróság érvelésében arra hivatkozott, hogy nincs „új elem” a korábbi helyzethez képest. A párizsi fellebbviteli bíróság azonban a szülők indítványára másnap elrendelte a kezelés újraindítását, miközben a semmítőszék – a feleség kérésére – jóváhagyta a kezelés leállítását.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
187 616
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 509 000
Közösség
hirdetes

Szótár

Hímnusz

Hímnusz: A magyar nép „balladája”, a legszebb magyar mű. A Hymnus, a' Magyar... Tovább

A nagy tiszai ciánmérgezés

A nagy tiszai ciánmérgezés: Óriási tragédia ez az újkori magyar történelemben. A tiszai... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 90

Átlagos értékelés: 4.7

Külföld