Heg a karon, vajon mit jelent?

Neked is van ilyen heg a karodon? Elmondjuk, mit jelent!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Akik 1990 előtt születtek, azok nyugodtan megnézhetik a karjukat, ugyanis szinte biztos vagyok benne, hogy ott van ez a heg. Azok is megnézhetik, akik később születtek, de esetükben valószínűleg más a helyzet. Tudjátok, hogy honnan származik ez a jel, és mi az igazság róla? Most minden kiderül! 

Mit jelent a karon lévő heg?

A te karodon is van ilyen heg?

Az a bizonyos heg a bal felkaron

Ezzel a jellel már gyerekkorunk óta rendelkezünk, bizonyára tudjátok, hogy egy oltásból származik. Néhány ember esetében ez a heg nagyobb átmérőjű, másoknál viszont kisebb. Azt tudjátok, hogy milyen oltás miatt keletkezett ez a jel a karunkon? 

 

A rettegett fekete himlő

A fekete himlő rendkívül veszélyes emberi, fertőző betegség, az emberiség történetének egyik legpusztítóbb ragályos kórokozója. A fertőzöttek körében rendszerint magas volt a halálozási arány, az Óvilágban 15-20 százalék, míg az Újvilágban gyakran 40-80 százalékos. Azonban nemcsak a halálozási arány volt magas, hanem a következmények is, mivel a túlélők közül sokan megvakultak, mint például Kölcsey Ferenc. A fekete himlő azért volt olyan veszélyes, mert nagyon gyorsan terjedt, egy himlős ember rövid idő alatt volt képest megfertőzni 10 másikat.

hirdetes

 

A védőoltás

A fekete himlő elleni védőoltás Kínából származik, az eljárás során az egészséges embereket szándékosan fertőzték meg. Ezt azért tették, mert a mesterséges fertőzés kevésbé veszélyes, mint a természetes, és egész életre szóló védettséget. 1970 előtt, az oltás során élő vírust alkalmaztak a szervezet védekező mechanizmusának kiváltására, melynek következtében egy hólyag keletkezett az oltás helyén. Ez a hólyag rövid időn belül kifakadt és begyógyult, kisebb-nagyobb heget hagyva maga után a felkaron. 

hirdetes

 

Az oltás úgy történt, hogy az injekciós tű hegyét belemártották a vakcinába, majd többször egymás után megszúrták a páciens felkarját, attól függően, hogy mennyire érzékeny bőrrel rendelkezett, kisebb vagy nagyobb hólyag keletkezett a szúrások helyén, mely nőni kezdett, majd kifakadt, távozott belőle a váladék és a helyén heg keletkezett. A következő oldalon vár rátok még pár érdekesség, megéri lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
286 144
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 454 882
Közösség
hirdetes

Szótár

Magyar operett

Magyar operett: a magyar operett messze földön híres. A magyar operett első sorban Kálmán... Tovább

Kisdobos

Kisdobos: kisdobos csak az lehet(ett), aki (volt)úttörő. Kizárólag gyermekek részére... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 81

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Magyar